بحران نظام سياسي ، آرزوهاي جامعه ..تجديد نظري دردناک براي اخوان المسلمين در مصر
نسيمي از دموکراسي که بر فراز مصر وزيدن گرفته، با تظاهراتي همراه است که خواهان اصلاحات است. کشور که از نابرابري ها رنج مي برد، تلاش ميکند جامه اي را که از زندگي سياسي ، تآتري تخيلي ساخته است، تکان بدهد. اگر چه اسلام شامل بازيگران بسياري ميگردد، اما تفاسير گوناگون از آن، بحث هاي فراواني از جمله در صفوف سازمان نيرومند اخوان المسلمين بر مي انگيزد.
انتخابات رياست جمهوري مصر که بر پايه اصلاحيه ماده ٧٦ قانون اساسي با شرکت چند نامزد در روز ٧ سپتامبر ٢٠٠۵ برگزار شد، چشم انداز سياسي مصر را تغيير داده است. شماري از ناظران تصور کردند که تشکيلات اخوان المسلمين با بهره گيري از اين موقعيت ، بيش از پيش ، فعاليت هاي خود را با استفاده از اين فرصت مغتنم بست خواهد داد . باوجود اين، عکس اين امر رخ داد. اين سازمان ، يکي از بي سابقه ترين بحران ها را ميگذراند.
اخوان المسلمين ، به هنگام خروج از زندان در آغاز سال هاي ١٩٧٠ ارزيابي کردند که ميدان سياست با وجود تاثيرات نظام چند حزبي، با نيت والاي آنان، يعني بنيان گزاري دولت اسلامي، منافات دارد. بدبيني آنان نسبت به رژيم موجود، و اجتناب ناپذيري رودرروئي با آن، اعتقاد آنان را تقويت کرد. آن ها به اين نتيجه رسيدند که براي رسيدن به هدف بايد سازماني ايجاد نمايند که از کنترل دولت و دستگاه هاي امنيتي اش خارج باشد. قصد آنان اين بود که بدين ترتيب به وضعيت استثنائي که گاهي با آن روبرو مي شوند، پاسخ دهند. بويژه که انورالسادات (١٩٨١ – ١٩٧٠) به هيچ وجه قصدنداشت که اين سازمان را قانوني اعلام کند. اخوان المسلمين از سال ١٩۵٤ ممنوع بود و رئيس جمهوري فقط به تحمل فعاليت هاي آن رضايت ميداد.
نسلي از فعالان که محصول سازمان ويژه ، شاخه شبه نظامي پيش از انقلاب ١٩۵٢ بود، و مبارزه مخفي را کنار گذاشته بود، استراتژي نوسازي بنياد تشکيلات را هدايت کرد. اشاره شود که در ١٩۵٢ « افسران آزاد» به رهبري جمال عبدالناصر قدرت را بدست گرفتند. از همان سال هاي ١٩٧٠، نتيجه غيرقابل وصف بود. اخوان المسلمين با جذب تمام رقيبانش نيرومندترين جنبش مذهبي مصر گشته بود . اميران جماعه الاسلاميه که در دانشگاه ها نفوذ فراواني داشتند، تصميم گرفتند تا به اخوان المسلمين بپيوندد. در آن زمان اخوان در حال نوسازي تشکيلاتي بسر مي برد.
رهبران اخوان المسلمين با تکيه به اين موفقيت، وضعيت جنبش را در اين راستا حفظ کردند. با وجود اين، اين شرايط « ممنوع ولي مورد تحمل» ، به آنان اجازه ميداد که از بسياري از ملزومات فعاليت قانوني و همچنين الزامات قانوني بودن، نظير شفافيت، ارائه برنامه دقيق، و غيره فرار کنند. پس از به قدرت رسيدن حسني مبارک در ١٩٨١، موقعيت آنان تقويت شد. مبارک در آغاز دوره رياستش ، باهمه رهبران جنبش هاي مخالف به استثناي اخوان المسلمين ، در کاخ رئيس جمهوري ملاقات کرد. رهبران اخوان با تداوم اين استثنا از سوي جانشين سادات، به اين نتيجه رسيدند که رسميت يافتن جنبش آنان به اين زودي ها ميسر نيست. برعکس، آمال نسل جديد اخوان که بيشتر خواهان فعاليت قانوني و بريدن از استراتژي هرمي آغاز سال هاي ١٩٧٠ بودند، مبدل به ياس شد.
در آغاز سال هاي ١٩٨٠، اخوان المسلمين ميدان سياست را برگزيد، بدون اين که قواعد قانوني را بپذيرد و درخواست اجازه قانوني براي ايجاد حزب بنمايد. لذا هماهنگي با حزب وفد (١٩٨٤) يا حزب العمل و حزب الاحرا ر(١٩٨٧) را پذيرفته و حتي شرايط انتخاب برخي از اعضايش را فراهم کرد. اما آنان در دراز مدت بر روي اين مشکلات حساب نکردند. در صفوف اخوان نيز ، آرزوي ايجاد يک حزب تقويت شد. اما دفتر رهبري ، بالاترين نهاد تشکيلات، با آن مخالفت کرد. رژيم مصر با ممانعت از شناسائي هر حزبي وابسته به اخوان، دليل کافي در اختيار رهبري گذاشت. اين امر موجب جداشدن ابوالعلاء ماضي از اخوان و تأسيس حزب الوسط (« ميانه») از جانب وي شد. وي علي رغم تلاشهاي فراوان در جلب نظر مقامات، هنوز هم در انتظار کسب اجازه رسمي است. (١)
اخوان المسلمين در پشت صحنه ، طرح تخيلي دولت اسلامي را درسر مي پروراند. اما آنان هرگز به روشني ، مختصات آن را مشخص نکرده و تلاش خود را بر بنياد يک تشکل بزرگ فراقانوني متمرکز کرده بودند. سازمان موفق شد در نهادهاي جامعه مدني، دولتي، سنديکاها و ادارات دولتي رسوخ کند. با وجود اين نتوانست در ارتش، پليس و نهادهاي موسوم به حاکميت ( رياست جمهوري، رياست شوراي وزيران، وزارت امور خارجه ) نفوذ نمايد. رهبري اخوان هرگز جرئت نکرد از اين خط سرخ عبور کند.
empowerment ترجمه کرد ، از سوي کادر هاي ممتازتر سازمان تدوين شد . انان در سال هاي ١٩٧٠ و ١٩٨٠ به تشکيلات پيوسته بودند. اين متن غير علني، به تشکيلات امکان داد که خود را تجديد سامان داده و نو نمايد و هم چنين مراحل و روندهاي لازم براي تضمين کنترل تدريجي دولت و کسب صلح آميز قدرت را تعيين کرده بود. اين سند در سال ١٩٩٢ به دست پليس افتاد و از طريق آن قدرت حاکمه توانست توانائي هاي اخوان المسلمين را ارزيابي کند. سازمان به يک دولت موازي واقعي ولي بدون معايب دولت رسمي (پيري کادرها، فساد و غيره ) تبديل شده بود.
اين جنبش بين صدهزار و پانصدهزار رزمنده فعال داشت که حق عضويت ماهانه مي پرداختند و هرکدام عضو يک سلول پايه موسوم به اسر ( oussar ) [جمع اسره به معني خانواده ] بود. البته بايد تعداد زيادي سمپات ( هوادار ) به آن ها افزود. دليل فقدان آماري دقيق ، الزامات مبارزه نيمه مخفي ، مشکلات شمارش هواداران و غيره است. از نظر رهبري هر اقدامي براي روشن ساختن داده ها ، نوعي خيانت محسوب مي شود. از زمان به قدرت رسيدن مبارک، حکمراني برمصر از طريق يک معادله صورت مي گيرد. رژيم انحصار زندگي سياسي را حفظ کرده و در مقابل آزادي اقتصادي داده است. قانون نظارت بر احزاب به مقامات حکومتي امکان ميدهد که آن ها را کاملا کنترل نمايد. در نتيجه، پيش از بازبيني قانون اساسي، زندگي سياسي در احتضار بود و تجربه چند حزبي سال هاي ١٩٧٠ با نوميدي بپايان رسيد. و اين امر، عملا حق را به اخوان المسلمين ميداد که فعاليت در حاشيه قانون را انتخاب کرده بودند.
اما صحنه سياست که ده ها سال راکد بود، زير فشار داخلي و خارجي ، شروع به تکان خوردن کرد. اصلاحيه ماده ٧٦ قانون اساسي و پذيرش نامزدهاي متعدد در انتخابات رئيس جمهوري نشانه اولين عقب نشيني حاکميت بود. زمان حقيقت فرامي رسيد و همه نگاه ها بسوي اخوان المسلمين خيره شد. آيا بهار اخوان المسلمين فرا ميرسيد؟
توهم ها ديري نپائيد. در حالي که جنبش کفايه (« بس است ») با تظاهراتي در روز ١٢ دسامبر ٢٠٠٤ در رأس مخالفين پرزيدنت مبارک قرار ميگرفت، اخوان المسلمين درجا ميزد. براي اخوان، سه ماه زمان لازم بود تا با درک شرايط جديد، به نوبه خود به خيابان بريزد (٢٧ مارس). ضرورت رقابت با « گروهک » کفايه ضربه سختي براي رهبران اخوان بود ، ولي آنان ميدانستند که بدون اشکال مي توانند رهبري جنبش را به دست گيرند. اخوان داراي سازماني بود که تعداد افراد هر شاخه اش از مجموع افراد کفايه بيشتر بود.
دستگيري عصام العريان، سخنگوي اخوان و چند رهبر ديگر سازمان در ششم مه ٢٠٠۵ ناشي از اين بود که مقتدر شدن اخوان به قيد و بندي براي رژيم تبديل ميشد. با زنداني شدن بيش از دوهزار طرفدار، سازمان زير بار فشار ها ( از جمله مددکاري به زندانيان و خانواده هايشان) تسليم شد . و تظاهرات متوقف گرديد... از سوي ديگر ، چنين بر ميآمد که اين عقب نشيني بيشتر بخاطر ملاحظات تاکتيکي بود تا خواست هدايت مردم مصر بسوي راه آزادي.
اما تنها دليل اين شکست ، اختناق نبود. هم اخوان و هم مخالفان آن متوجه نشدند که چشم انداز اسلامي از سال هاي ١٩٧٠ به اين سو، زير و رو شده است.
در آغاز، اخوان المسلمين حامل رسمي ايدئولوژي اسلامي بودند که بر محور استقرار دولتي اسلامي متمرکز بود. اين ايدئولوژي مي توانست بطور همزمان، هم مطالبات اقشار بسيار فقير را که آن را بمثابه رهائي از ستم اجتماعي مي پنداشتند و هم مطالبات لايه هاي اجتماعي مياني و بورژوا « بپوشاند» . آمال اين لايه اخير، اخلاقيات بيشتر و تحرک اجتماعي بود.
حقوق برابر براي قبطي ها
از آن زمان به اين سو، روزگار شاهد حوادث بسياري بوده است. و اخوان المسلمين نيز ، آن تشکيلاتي نيست که در گذشته مي شناختيم. از اين پس ، ثبت اخوان المسلمين در چارچوب سياسي موجب شد که اين سازمان داستان دولت اسلامي و تمام مراجع حول وحوش آن بويژه استقرار خلافت را به فراموشي سپارد . برنامه اخوان تفاوت چنداني با برنامه احزاب ديگر و از جمله آن هائي که طرفدار ليبراليسم هستند ، ندارد.
اخوان المسلمين تعهد کامل خود به دموکراسي را بدون اين که به آن لباس اسلامي بپوشانند، ابراز ميدارند. آن ها حتي از مفهوم شورا نيز سخني بميان نميآورند. انان تناوب [در سياست و حکومت] و رأي مردمي را بدون در نظر گرفتن تطابق آن با شريعت ، پذيرفتند. اخوان بر مفهوم شهروندي و برابري ميان همه شهروندان، حذف تمايز ميان قبطي ها و مسلمانان ، تأکيد مي کنند، و انتصاب قبطي ها به تمام مشاغل (٢) و حتي ايجاد احزاب قبط و کمونيست را مي پذيرند. (٣)
البته نميتوان مدعي بود که اين گفتار همه اعضاي اخوان المسلمين باشد. اين گفتار اساسا از سوي نسل هاي جديد و کادرها که يکي از نمايندگانشن عبدالمنعم ابولفتوح است ، ابراز ميشود . اين ديدگاه از اين پس بر تشکيلات اخوان تسلط دارد، بدون اينکه با مخالفت جدي روبرو گردد. (٤)
از سوي ديگر، اخوان المسلمين تحت تأثير تغييرات قاطع مصر در زمينه هاي اقتصادي است. ليبراليزاسيون، موسوم به انفتاح ( به معني « گشايش») ، مستمندان را قرباني کرده است. حال آنکه، سازمان که تا آن زمان موفق به جذب نمايندگان همه اقشار مردم شده بود، از اين سياست ليبرالي پشتيباني کرد. اين پشتيباني حتي شامل لغو اصلاحات ارضي مصوبه رژيم در سال ١٩٩٧ نيز شد. با گذشت زمان، عضو گيري سازمان بر روي اقشار مياني که تحت تأثير شکل جديدي از مذهب گرائي قرار گرفته بودند، متمرکز شد. کادرها و مبارزين اخوان بيش از بيش متعلق به بورژوازي متوسط هستند. خلاصه کنيم، اخوان المسلمين که بازرگانان نقش روبه تزايدي در آن ايفا مي کنند، بسمت راست ليبرال متمايل شده است.
بر عکس، گروه بندي هاي فقير و حاشيه نشين را ، ابتدا از سازمان و سپس از برنامه ها و حتي شعارهاي آن دور کرده اند. در حالي اخوان المسلمين از نمايندگي اقشار يادشده دست برداشته، که آنها از تغييرات اقتصادي صدمه مي بينند. يکي از رهبران پيشين سازمان اظهار ميدارد که « هيچ يک از اعضاي اخوان از گرسنگي رنج نميبرد» . در حالي که اگر ارقام رسمي ، نرخ فقر را در مصر ١٧ درصد اعلام ميکند، اپوزيسيون از رقم ٤٠ درصد صحبت مينمايد. بدين ترتيب ، جدائي ميان اخوان المسلمين و لايه هاي مردمي تبلور خود را در عدم شرکت اين اقشار در تظاهرات بهار گذشته نشان داد. برخي از ناظران عقيده دارند که سازمان عامدانه بسيج مردمي را متوقف کرده است و در پشت پرده، با حاکميت مذاکره ميکند تا از هر لغزشي جلوگيري نمايد.
جماعه الاسلاميه که پس از بريدن از اخوان المسلمين در سال هاي ١٩٨٠ در درگيري مسلحانه با رژيم وارد شده بودند ، توانستند اقشار فقير را نمايندگي کنند. اين امر را عادل حسين، متفکر و سياستمدار مسلمان آگاه به مسئله طبقاتي ( که از تعلق قديمي اش به سازمان هاي مارکسيستي فراگرفته بود) درک کرده و به همين جهت کوشيد تا کادر هاي اسلام گراي حومه و مناطق بي بضاعت را به حزب خويش، العمل ( حزب کار) جلب کند . البته او از آنان مي خواست که دست از جنگ مسلحانه بردارند. اما ، عدم توافق با جماعه الاسلاميه و ممنوعيت حزب العمل از سوي حکومت به اين تلاش براي کسب نمايندگي اقشار تنگدست پايان داد، بويژه که حکومت بين بيست تا سي هزار نفر از اعضاي جماعه را زنداني کرده بود.
از سوي ديگر، اخوان المسلمين تنها نماينده بورژوازي مذهبي نيست. گرايشهاي سياسي در اين زمينه ، هرگز به اندازه امروز فراوان نبوده است. از جمله بايد از مدعيان جديد، نظير عمر خالد (۵) ياد کرد و البته بايد اضافه کرد که وي به هيچ وجه منافع سياسي ندارد. اما، حتي در اين زمينه ، يک مؤمن جوان ميتواند چارچوبي کم خطر تر و کم دردسر تر از اخوان بيابد.
در حالي که ، اخوان وضعيت خود را به عنوان تنها نماينده اسلام سياسي از دست ميداد ، اين سازمان بصورت مجموعه اي در آمد که از چهره يک پارچه اي که نمايش ميداد، فاصله داشت. چنين است که ميتوان در ميان افراد اخوان المسلمين، دانشجويان الازهر، سلفي ها، جهادگران قديمي [ منظور تربيت ديده هاي مکتب طالبان. م] ، مسئوليني که گرايشات سياسي ديگري داشته اند، و نيز روستائيان و کارگراني را يافت که بخاطر نداشتن سابقه سياسي، کورکورانه فرمان مقامات مافوق شان را به اجرا در مي آورند.
از آن پس ، تعداد شرکت کنندگان در جلسات کمتر و کمتر شده و تا ٤٠ در صد کاهش يافت. تعداد اعضاي جديد ثابت مانده و تشکيلات پير تر ميگردد و انضباط از بين ميرود. حتي، هدف يک پارچگي تغيير کرده است. پس از اين ، کساني به عضويت اخوان المسلين در مي آيند که از روابط سود ببرند و برخي امور روزانه را تسهيل بخشند و يا حتي سوداگري خود را سودآور تر بنمايند. و از اين جاست که رهبران اخوان المسلمين براي توافق برسر آينده جنبش يا حتي بطور ساده تر، بر روي انتخابات رياست جمهوري ٧ سپتامبر، پس از ترديد هاي فراوان، بدون اين که نامزدي تعيين نمايند، دعوت به رأي دادن کردند.
اخوان المسلمين وارد دوران جديدي شده اند. آنان ، طرح هاي قديمي را دفن کرده اند ولي قادر به ارائه طرح جديدي نيستند. چهره تشکيلاتي اين سازمان، که از زمان تأسيس اش، دانست و توانست به رقابت با قدرت حاکمه بپردازد و پايه توده اي اش را گسترش دهد، ديگر به گذشته ها تعلق دارد. اگر رژيم در حوزه بي ثباتي وارد شده است، اخوان المسلمين نيز از اين شرايط بري نيستند.
پاورقي ها:
١ - به مقاله ويندي کريستيانسن، « اسلام تحت فشار مدرنيته » ، لوموند ديپلماتيک، آوريل ٢٠٠٠.
٢ - محمد حبيب، اولين نايب رهبر اخوان، اعلام کرد که اين سازمان ، سندي را در دست تهيه دارد که برطبق آن، قبطي ها و همه مصري هاي « ديگر» ، داراي حقوق شهروندي برابر هستند.
٣ - اخيرا، محمد مهدي عاقف، رهبر اخوان المسلمين، به جانبداري از ايجاد يک حزب قبطي ، اعلام موضع کرد.
٤ - به کتاب عبدالمنعم ابوالفتوح تحت عنوان ، « اصلاح طلبان، نه اصراف گران» [به زبان عربي] ، قاهره، اوت ٢٠٠۵ ، و سند الحاقي با عنوان « مفهوم اسلام گراي تغييرات جهاني» مراجعه کنيد.
۵ – به مقاله حسام تمام، و پاتريک هائني تحت عنوان « اسلام امروزي طبقه مرفه مصر »، لوموند ديپلماتيک، سپتامبر ٢٠٠3 مراجعه نمائيد.
لوموند ديبلوماتيك
النسخة الفارسية، سبتمبر 2005
Ir.mondeplo.com